22/5/13

Τι είδα στην Επιθεώρηση Εργασίας

Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Η μαύρη εργασία στην Ελλάδα άγγιξε το 40%, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες. Είναι εντυπωσιακό. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις στην χώρα μας έχουν «αόρατους» εργαζόμενους. Μια προσωπική εμπειρία από την επιθεώρηση εργασίας, ίσως λύσει αρκετά ερωτηματικά για αυτό το φαινόμενο.

Πριν λίγο καιρό λοιπόν, ο δρόμος μου με έβγαλε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως και πολλούς άλλους πολίτες. Ακούγοντας όλον αυτόν τον καιρό της κρίσης, την κυβέρνηση να μιλά για… σαφάρι κατά της μαύρης εργασίας, αλλά και βλέποντας, βάση επίσημων στοιχείων, το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, περίμενα να συναντήσω μια ιδιαίτερα αυστηρή κρατική υπηρεσία. Η οποία θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να μειωθεί –επιτέλους- η ανασφάλιστη εργασία. Η αλήθεια, όπως διαπίστωσα, ήταν λίγο διαφορετική.

Αυτό που κάνει ουσιαστικά η Επιθεώρηση Εργασίας, όταν ένας εργαζόμενος κάνει κάποια καταγγελία, είναι να λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» και να κλείνει ραντεβού μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στα γραφεία της υπηρεσίας. Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωση μου. Ο εργοδότης που δούλευα τότε, μου χρωστούσε κάποια δεδουλευμένα (ήμουν και ανασφάλιστος), μη έχοντας άλλη επιλογή έκανα επώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτοί μου έκλεισαν δύο διαδοχικά ραντεβού με τον εργοδότη μου. Από την πλευρά του, ο ίδιος τους αγνόησε επιδεκτικά και δεν εμφανίστηκε σε καμία συνάντηση. Τελικά, μετά από ταλαιπωρία περίπου 2 μηνών και αφού ο φάκελος μου έφτασε ένα βήμα πριν τον εισαγγελέα, ο εν λόγω εργοδότης αποφάσισε να δώσει τα χρήματα που μου όφειλε, για να αποφύγει τον κίνδυνο να έχει περεταίρω μπλεξίματα με την δικαιοσύνη.

Πολύ ωραία, εγώ πήρα –έστω κι αν έγινε σίριαλ- τα δεδουλευμένα μου. Τι έκανε όμως η Επιθεώρηση Εργασίας με την συγκεκριμένη επιχείρηση, αφού είχε στοιχεία ότι μάλλον κάτι… δεν πάει καλά εκεί. Η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν έκανε απολύτως τίποτα και η υπόθεση μου (αφού λύθηκε η οικονομική διαφορά που είχα) μπήκε για πάντα στο αρχείο.

Δηλαδή, έρχεται ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι και σου κάνουν επώνυμη καταγγελία για έναν εργοδότη. Εσύ σαν Επιθεώρηση Εργασίας, δεν οφείλεις να κάνεις έναν έλεγχο επί τόπου στην κάθε επιχείρηση για την οποία γίνεται καταγγελία και να δεις αν υπάρχουν κι άλλοι απλήρωτοι εργαζόμενοι εκεί; Αν υπάρχουν κι άλλοι ανασφάλιστοι. Να δεις ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας εκεί και αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν παρανομίες να δώσεις τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Όλα αυτά, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, λέει, ότι καίγεται για έσοδα. Με 40% μαύρη εργασία πάντως, δεν προβλέπεται να έρθουν και πολλά έσοδα. Φυσικά, είναι ένα πρόβλημα που έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι οποίοι είναι και τα μεγάλα θύματα της ιστορίας. Όσο όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν «light» σε αυτή εδώ τη χώρα, θα παραμένουν και τα προβλήματα. Και η μαύρη εργασία θα είναι για πάντα κατάμαυρη…

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/5/14, 3:39 μ.μ.

    ΕΧΩ ΜΑΓΑΖΙ ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤ/ΤΑ (ΕΠΙΠΛΩΝ/ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΣΠΙΤΙΟΥ) ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ, ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗN ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

    ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/4/15, 9:54 μ.μ.

    Η επιθεώρηση εργασίας δεν έχει υποχρέωση να πηγαίνει κατά τόπους να ανακρίνει για να βρίσκει λαυράκια. Ούτε η αστυνομία το κάνει για να βρει ποιος κλέβει. Πρώτα γίνεται μήνυση και μετά κινείται η διαδικασία, εκτός κι αν κατά τύχη πιαστεί κανείς επ αυτοφόρω.

    Ο νόμος είναι λόγια σε ένα χαρτί που δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους. Πρέπει κάποιος να τα επικαλεστεί αυτά τα λόγια και αυτές τις διατάξεις..

    Πολύ απλά ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στην Ελλάδα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΛΑΚΕΣ και δεν πάνε μόνοι τους στον επιθεωρητή εργασίας, ντρέπονται, νιώθουν συναισθηματικά συμπλέγματα, το θεωρούν ρουφιανιά, ωχαδερφίζουν κ.λπ.

    ΚΙ έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Σε μια ελλάδα γεμάτη λαμόγια που έχουν επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται τις υγιείς και νόμιμες, επειδή οι έλληνες πολίτες, το λέω και το τονίζω, είναι ΜΑΛΑΚΕΣ!

    ΠΙστεύουν ότι μια μέρα θα έρθει μια κυβέρνηση και θα επιβάλλει το ΝΟΜΟ. Αυτά ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Εϊναι ουτοπία. Για τις παραβάσεις ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ. Αλλά όλοι πίνουν τον καφέ τους και τρώνε το πέος εργοδοτών - λαμογιών.

    Γνώμη μου;

    Καλά να πάθουν, διότι όπως πολύ καλά λέγεται: όταν δε σε πληρώνουν κανονικά και αδιαφορείς, τότε σου ΑΞΙΖΕΙ αυτή η εργοδοσία που σε κλέβει γιατί ΣΥΝΑΙΝΕΙΣ κι ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ...άρα σου αξίζει και καλά να πάθεις...

    Αυτά. Η ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά ούτε και η μαλακία.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ο Καταγγέλων τον εργοδότη του στον επιθεωρητή εργασίας επειδή δεν είχε να πληρώσει, αλλά είχε χρήματα για νέα κάμπριο... Στην Υγειά των κορόιδων.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/9/15, 10:35 π.μ.

    Ειμαστε ατιμη ρατσα, δυστυχως!
    Απο την μια υπαρχουν αυτοι οι οποιοι σε εκμεταλλευονται και δεν μπορεις να κανεις αλλιως, γιατι θα χασεις και αυτα τα λιγα, απο την αλλη ομως υπαρχουν και αυτοι οι οποιοι αφου καταφερουν με χιλια παρακαλια να "χωθουν" καπου μετα τραβανε και μια καταγγελια στον μαλακα που τους ειπε απο αρχης οτι δεν μπορω να δωσω περισσοτερα..
    Οι νομοι και οι δικαιοσυνες στην Ελλαδα, πλεον ειναι "εκδιδομενες" παροχες...... αναλογα με την "τσεπη" του καθε ενα "λειτουργουν"......
    Ως υπαλληλος ποτε δεν δικαιωθηκα, μιας και ο επιχειρηματιας ειχε τα "μεσα', ουτε ομως και οταν καποιος με "βαφτισε" εργοδοτη του, προκειμμενου να εξασφαλισει τα πολυποθητα ενσημα για να αραξει κανα χρονο στην ανεργια, επιδοτουμενος φυσικα.
    Ειμαστε ενας λαος, που αναλογα στη θεση που βρισκομαστε, ειναι και το δικηο μας........ενας λαος, χωρις λογο χωρις τιμη........ενας λαος του "αρπαξε να φας και κλεψε για να εχεις".....
    Αυτοι ηταν οι κανονες ανεκαθεν και δεν τους θεσπισε κανενας νομοθετης και κανενα κρατος........ εμεις τους υιοθετουμε ή οχι αναλογα με τη βολεψη μας.......
    Και αν σας φαινεται οτι γραφω υπερβολες, θα σας κανω μονο μια ερωτηση:
    Ποσοι απο σας, θα πηγαιναν σαν μαρτυρες υποστηριξης σε μια καταγγελια καποιου συναδελφου, χωρις να σκεφθητε τι επιπτωση θα εχει αυτη σας η κινηση στα δικα σας συμφεροντα?
    Ας μην κοροιδευομαστε λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιθεώρηση εργασίας όχι μόνο δεν βοηθά σαν υπηρεσία είναι αδιάφορη και καταγραφή μισά στοιχεία ώστε να είναι όσο δυνατόν λιγότερες οι κυρώσεις προς τον εργοδότη. Πρέπει όταν απευθυνθείς να ξέρεις ακριβώς τα δικαιώματα σου γιατί εκεί δεν σε ενημερώνουν κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν καν και όταν ψάχνεις το δίκιο σου λέγοντας πως κάνεις δεν παίρνει την ευθύνη να με ενημερώσει κάντε το εσείς έχουν το θράσος να σε βγάλουν και υπεύθυνο της λήψης ενημέρωσης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσθέσεις στην δήλωση σου όταν απευθυνθης στην επιθεώρηση εργασίας είναι ότι διεκδικώ όλες τις νόμιμες απολαβές από "τον εργοδότη"

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος3/5/16, 7:16 μ.μ.

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά για όποιον έχει το μαστίγιο. Παράδειγμα πρόσφατο. δεν πήρα δώρο Πάσχα ακόμη. Οι άλλοι συνάδελφοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να υπογράψουν ότι το πήραν χωρίς να πάρουν 1 ευρώ. Όποιος αντιδράσει το παίρνει και φεύγει. Τόσο απλά είναι τα πράγματα φίλοι μου.
    Όποιος έχει να μου προτείνει κάτι αποτελεσματικό να το δω ευχαρίστως. Όσον αφορά στις καταγγελίες, πρώτον είναι καλυμμένοι και 2ον νομίζω ότι για τέτοια θέματα οι διαδικασίες, αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και χάνεις και την δουλειά σου. Χριστός Ανέστη. Όποιος θέλει στο nbgfili@yahoo.gr Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή