18/7/13

Να περάσει στο πιάτο η μείωση του ΦΠΑ



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μετά από πολύ καιρό, ακούσαμε και ένα θετικό νέο. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Είναι ένα μέτρο που σίγουρα δεν αρκεί για να «αναστήσει» την συγκεκριμένη αγορά από την μια μέρα στην άλλη, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις που δίνονται τώρα δεν αρκούν για πολλές επισκέψεις σε ταβερνάκια. Μπορεί όμως να βοηθήσει με μια σημαντική προϋπόθεση : ο μειωμένος ΦΠΑ να φανεί άμεσα στον πελάτη.

Ας το δούμε ρεαλιστικά και ψύχραιμα. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων, το οποίο λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν θα πάει να φάει έξω. Ούτε μετά την μείωση του ΦΠΑ. Ακόμα και αν τους έλεγες ότι αύριο οι τιμές πέφτουν στο μισό, πάλι δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε σε ταβέρνες κάθε τρεις και λίγο. Αυτοί οι πολίτες λοιπόν μένουν «εκτός παιχνιδιού» όσο και αν η κυβέρνηση θέλει… να πανηγυρίζει πιστεύοντας ότι ξαφνικά όλοι οι Έλληνες θα την βγάζουν σε εστιατόρια, λόγω της μείωσης του εν λόγω φόρου.

Πάμε στους υπόλοιπους. Υπάρχει ένα άλλο ποσοστό Ελλήνων, το οποίο πήγαινε σε ταβέρνες, για παράδειγμα, μια φορά το μήνα. Αυτοί οι πολίτες πιθανόν τώρα με την μείωση του ΦΠΑ θα πάνε 2,3 ή περισσότερες φορές το μήνα για φαί έξω. Πως θα γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει, αν από την 1 Αυγούστου και μετά, όταν επισκεφτούν έναν χώρο εστίασης, δουν την μείωση του ΦΠΑ να περνά στο πιάτο τους. Αν δεν το δουν αυτό, μάλλον θα σκεφτούν «καλά η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει» ή κάτι του στιλ «πάλι τσεπώσανε οι εστιάτορες την μείωση του ΦΠΑ και κράτησαν ίδιες τιμές». Η φυσική συνέπεια θα είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην αυξήσουν τις επισκέψεις τους σε ταβέρνες. Άρα το –θετικό- μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ θα πάει περίπατο. Εκεί είναι το «κλειδί» της όλης υπόθεσης.

Άκουσα πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μιλούν αυτές τις μέρες σχετικά με το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα λίγο. Κάποιοι λέγανε με σιγουριά ότι θα ρίξουν τις τιμές άμεσα, και δίνανε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πόσο πουλούσαν ένα πιάτο φαγητού με τον ΦΠΑ στο 23% και πόσο θα το δίνουν τώρα, με τον ΦΠΑ στο 13%. Με τις τωρινές τιμές να είναι φθηνότερες εννοείτε. Από την άλλη πλευρά, άκουσα κάποιους άλλους να λένε «δεν θα ρίξουμε τις τιμές. Είναι ήδη χαμηλές και έχουμε απορροφήσει τον ΦΠΑ από πριν». Ας περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει ακριβώς.

Πέρα από την μείωση του ΦΠΑ, υπάρχει και ακόμα μια σημαντική λεπτομέρεια. Στο σχετικό διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επανέλθει στο 23%. Ωραία, αλλά ποιος είναι υπεύθυνος έτσι ώστε να καταπολεμήσει την όντως μεγάλη φοροδιαφυγή; Μάλλον ο ίδιος και η κυβέρνηση του. Αντί λοιπόν να πει «θα καταπολεμήσω την φοροδιαφυγή εδώ και τώρα, με αυστηρούς ελέγχους και ότι άλλο χρειαστεί», λέει κάτι σαν… «παιδιά αν έχετε την καλοσύνη μην φοροδιαφεύγετε, εγώ δεν μπορώ να σας ελέγξω, αλλά θα σας βάλω πάλι τον ΦΠΑ στο 23%».

Αλλά θα μου πείτε, εδώ δεν έχουν πιάσει ακόμα τους (πιθανούς) φοροφυγάδες της Λίστας Λαγκάρντ. Για τους οποίους έχουν έτοιμα ονόματα και διευθύνσεις. Που να τρέχουν για ελέγχους σε εστιατόρια, ταβέρνες και σουβλατζίδικα…





* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου