3/7/13

Ήταν κάποτε μια Λίστα…



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έρχεται, λένε, μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι η ανάπτυξη. Έρχεται –επιτέλους- το πόρισμα για την περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ. Μετά από πολύ καιρό, (μάλλον) θα δούμε αν υπάρχουν ευθηνές και από ποιους, στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το κράτος, από την πλευρά του, όλους αυτούς τους μήνες φέρθηκε… με απόλυτα ελληνικό τρόπο. Δηλαδή, δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε ελάχιστα την Λίστα Λαγκάρντ.

Λίγο το ένα- λίγο το άλλο, και το θέμα φαίνεται να έχει κιόλας ξεχαστεί. Σχεδόν κανείς πολιτικός, κανένα ΜΜΕ, κανένας αναλυτής δεν μιλάει για αυτό, τον τελευταίο καιρό. Μετά το «κρυφτό» με το γνωστό στικάκι και την δημοσιοποίηση των ονομάτων της Λίστας, ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία κίνηση αξιοποίησης της από το κράτος.

Η λίστα αυτή (ή όποιες άλλες ενδεχομένως προκύψουν) θα μπορούσε να είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις με την Τρόικα, ειδικά τώρα που –ξανά- κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για μια ακόμα δόση. Θα μπορούσε δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς να πάει στους ευρωπαίους εταίρους μας και να πει: «Κύριοι δεν θα κόψουμε κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και αντί για αυτό, θα ελέγξουμε και θα πιάσουμε τους τυχόν φοροφυγάδες που συμπεριλαμβάνονται στη Λίστα. Έτσι θα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».

Μια τέτοια πρόταση λογικά θα γινόταν δεκτή, και η χώρα μας θα είχε αρκετά κέρδη  -πέραν του οικονομικού- τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Από την μία θα έδειχνε σε ευρωπαίους, Τρόικα και σε όσους ξένους μας κουνάνε το δάχτυλο, ότι επιτέλους το ελληνικό κράτος σοβαρεύεται και πράττει τα αυτονόητα. Από την άλλη θα έδειχνε στου ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες ότι, έστω και τώρα, θα πληρώσουν και κάποιοι άλλοι πέραν των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η εκμετάλλευση της Λίστας δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Ελλάδα χάνονται τεράστια ποσά, τα οποία θα έδιναν μια σημαντική ανάσα στα κρατικά ταμεία.  Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να πράξουν τις «δύσκολες» αλλαγές και περιορίζονται στα «εύκολα».

Στο ενδιάμεσο, είχαμε και το… show με την προανακριτική επιτροπή. Εκεί είδαμε διαλόγους απείρου κάλλους. Περισσότερο θα θυμόμαστε αυτή την προανακριτική για τις κωμικοτραγικές σκηνές μεταξύ Μαρκογιαννάκη, Κασιδιάρη, Άδωνι, Κωνσταντοπούλου και των άλλων παιδιών, παρά για τα νέα στοιχεία που (δεν) έφερε στο φως. Ως συνήθως, μείναμε στις εντυπώσεις. Στο ποιος θα φωνάξει πιο πολύ. Και ουσιαστικά δεν μας προσέφερε τίποτα καινούργιο για την υπόθεση της Λίστας. Τώρα που η προανακριτική φτάνει στο τέλος της, είχαμε ακόμα μια ένσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παράταση στην όλη διαδικασία προκειμένου να κατατεθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Τελικά, γράψανε και τον ΣΥΡΙΖΑ στα… παλιά τους τα παπούτσια.

Διάβαζα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο έρχεται και νέα λίστα! Αυτή την φορά θα την φέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα αφορά τις καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 600- 800 εκατ. ευρώ. Πολύ ωραία όλα αυτά. Και μετά θα έχουμε πολλές Λίστες να… τις κοιτάμε. Αν κρίνουμε από την προηγούμενη περίπτωση.

Σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο κράτος, μια τέτοια Λίστα θα είχε αξιοποιηθεί αμέσως, έτσι ώστε τα κρατικά ταμεία να εισπράξουν τα προβλεπόμενα χρήματα. Άσχετα από το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης. Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι λειτουργούμε με διαφορετικούς κανόνες. Θα έρθουν και νέα μέτρα. Οι αριθμοί πάλι δεν θα βγαίνουν. Και θα πληρώσουν πάλι τα γνωστά «κορόιδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου