19/8/13

Ο «Ξένιος Ζευς» και οι καλοκαιρινές αναλαμπές



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σχεδόν 15.000 είδη παραεμπορίου κατασχέθηκαν, σε περίοδο διακοπών. Εκεί που λες ότι (και) η αστυνομία θα έχει πάει ομαδικώς… σε κάποια παραλία, βλέπεις να γίνονται κινήσεις που ενδεχομένως να μην είχαν γίνει ολόκληρο τον χρόνο. Το διάστημα 10- 16 Αυγούστου κατασχέθηκαν χιλιάδες παράνομα προϊόντα, μετά από ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας. Φανταστείτε κάθε εβδομάδα του έτους, να είχαμε τέτοιον αριθμό ευρημάτων.

Και το λέω αυτό, γιατί αν δούμε τα αποτελέσματα του «Ξένιου Ζευς» συνολικά, δεν είναι και πολύ εντυπωσιακά. Από την έναρξη της εν λόγω επιχείρησης, έχουν σιληφθεί συνολικά 5.476 αλλοδαποί. Από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουμε στην χώρα μας. Μιλάω προφανώς για τους παράνομους. Τους υπόλοιπους ξένους, τους νοικοκυραίους (είναι και της μόδας η λέξη) δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους ενοχλήσει κανείς. Γιατί δυστυχώς πρέπει να λέμε και τα αυτονόητα σε αυτή την χώρα. 

Τους άλλους, θα έπρεπε να τους «τσακώσει» ο «Ξένιος Ζευς» με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Δεν το κάνει όμως. Με το… ξύπνημα του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο περιγράφεται παρά πάνω, αποδεικνύεται ότι αν θέλει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με την αστυνομία μπορεί όντως να φέρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Και όχι να αρκούνται στο αστείο κρυφτό στην Πατησίων, μέσα και έξω από την ΑΣΟΕΕ. Έχουμε κι ένα άσυλο εκεί, και το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό. 

Βεβαίως, δεν αρκεί να κυνηγάς μόνο τους «υπαλλήλους». Δηλαδή, τους έγχρωμους μετανάστες που πωλούν τα παράνομα εμπορεύματα σε κάποιον δρόμο της πρωτεύουσας. Πρέπει να πιάσεις και αυτόν που τους δίνει τα προϊόντα, με σκοπό να τα πουλήσουν. Τότε πραγματικά μπορεί να λύσεις το πρόβλημα. Για κάποιον λόγω πάντως, όλα αυτά που συζητάμε, δεν γίνονται. Με το πρόβλημα τα παραμένει. Φέρνοντας τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες των συγκεκριμένων περιοχών, σε πραγματικά δύσκολη θέση. Αυτοί έχουν το πρόβλημα ακριβώς έξω από την πόρτα τους, χωρίς κανείς να τους βοηθά. 

Για αυτό ο «Ξένιος Ζευς» πρέπει να μην… πέσει για χειμερία νάρκη τώρα που πιάνει Σεπτέμβρης σιγά- σιγά. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, για να πω την αλήθεια. Είχε τύχει τις προηγούμενες μέρες να πέσουν στα χέρια μου κάποιες παλιές φωτογραφίες της Αθήνας. Εκεί βλέπεις ότι όσο περνούν τα χρόνια και οι δεκαετίες, αυτή η πόλη απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Γίνεται όλο και λιγότερο «ευρωπαϊκή»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου