9/12/13

Έχει σφυγμό η Αθήνα!

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Η Βίλα Αμαλία μετατρέπεται σε σχολείο. Η αλήθεια είναι, ότι μόλις πρώτο διάβασα την είδηση, δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όντως θα πάρει σάρκα και οστά, μέσα στο νέο έτος. Είναι από τις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα και δείχνουν ότι ο ασθενής που λέγεται Αθήνα, είναι ακόμα ζωντανός.

Για τη Βίλα Αμαλία, έγινε πολύς λόγος πρόσφατα. Βέβαια, θα έπρεπε να συζητάμε πολύ περισσότερο -κατά την ταπεινή μου γνώμη- αναφορικά με το «γιατί» έμεινε υπό κατάληψη για πάνω από 20 χρόνια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα το ιστορικό κτήριο θα μεταμορφωθεί πάλι σε σχολείο. Όπως ήταν, δηλαδή, μέχρι το 1973. Ήδη πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής από τον Δήμο Αθηναίων και μέσα στο 2014 αναμένεται να ξεκινήσει το «λίφτινγκ» του κτηρίου. Το κόστος της ανακατασκευής θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ, και το χρηματικό ποσό θα καλυφτεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Δεν είναι όμως μόνο η μεταμόρφωση της Βίλας Αμαλίας που σε κάνει να ελπίζεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην πρωτεύουσα. Μέσα στον περασμένο μήνα, οι Atenistas διοργάνωσαν βραδιά χορού στην πλατεία Ομονοίας. Η πλατεία φωτίστηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γιατί, ειδικά εμείς οι λίγο νεότεροι, την έχουμε συνηθίσει ως ένα «σκοτεινό» μέρος της Αθήνας. Εκείνο το βράδυ, η Ομόνοια γέμισε με κόσμο, φώτα, μουσική. Πολίτες κάθε ηλικίας διασκέδασαν, δίνοντας για λίγο την χαμένη αίγλη στην περιοχή.

Σκεφτείτε ανάλογες πρωτοβουλίες να ξεκινήσουν να γίνονται σε σταθερή βάση. Και δεν είναι μονάχα θέμα «πρεστίζ». Θα έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα γύρο μαγαζιά αμέσως θα κερδίσουν πόντους. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κόσμος που, χωρίς φόβο, θα κυκλοφορεί εκεί, θα είναι πολύ περισσότερος. Δεν είναι απλά ένα ρομαντικό σενάριο. Αυτή ήταν η εικόνα της Ομόνοιας πριν από πολλά χρόνια. Με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να αναβαθμιστεί πάλι. Να γίνει Ευρωπαϊκή.

Έχουμε και το φιλόδοξο πρόγραμμα του Re-think Athens. Ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της Αθήνας. Με αλλαγές σε κεντρικές πλατείες, πεζοδρόμηση μεγάλων δρόμων, όπως η Πανεπιστημίου, και πολύ «πράσινο». Οι μακέτες και τα σχεδιαγράμματα που έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Θα περιμένουμε όλα αυτά να τα δούμε και στην πράξη. Πάντως, αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνει όπως προβλέπεται, τότε σίγουρα θα μιλάμε για μια «άλλη» Αθήνα μετά. Για μια πόλη ζωντανή και καθαρή.

Έχουν γίνει και άλλες μικρές θετικές κινήσεις στη πρωτεύουσα τελευταία. Για παράδειγμα, όποιοι περνάνε από την Πατησίων, θα έχουν παρατηρήσει ότι έχει καθαρίσει, σε μεγάλο βαθμό, η περιβόητη Τοσίτσα (οδός δίπλα από το Πολυτεχνείο). Και η εικόνα άλλων δρόμων στο ιστορικό Κέντρο έχει παρουσιάσει, μικρή έστω, βελτίωση.

Βεβαίως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Το παραεμπόριο παραμένει σε αρκετά σημεία. Η εγκληματικότητα σε κάποιες περιοχές, όπως η Κυψέλη, παραμένει επίσης. Σίγουρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βελτιωθεί και το κυκλοφοριακό. Το χάος που επικρατεί τις καθημερινές, δεν βοηθά κανέναν. Θα πρέπει –επιτέλους- να λυθεί και το ζήτημα του πάρκινγκ στο Κέντρο. Ένα πρόβλημα που είχαμε αναλύσει σε παλαιότερο κείμενο (διαβάστε εδώ), και λύση μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα, εγκαταλελειμμένα κτήρια τα οποία είτε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, είτε θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αστέγους.

Χρειάζεται δουλειά για να λάμψει πάλι η Αθήνα. Τα τελευταία μηνύματα που παίρνουμε μας κάνουν να ελπίζουμε. Αρκεί όλα αυτά που συζητάμε, οι πρωτοβουλίες και οι δημιουργικές ιδέες, να γίνουν πράξη. Μπροστά στα μάτια μας.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/12/13, 8:39 μ.μ.

    Η Αθήνα, αγαπητέ, χτίστηκε στο πόδι και εξελίχθηκε στη τύχη! Η περιοχή της Βικτώριας, μαζί με το υπόλοιπο κέντρο, γκετοποπιούνται με ταχείς ρυθμούς και, σύντομα, θα απομείνουν εκεί μερικά υποσιτισμένα γεροντάκια μαζί με τις ορδές των μουσουλμάνων, που νομιμοποιούνται και ριζώνουν στη περιοχή, μη μπορώντας να μετακινηθούν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Οι Ελλήνες θα φεύγουν διαρκώς, γιατί η περιοχή δεν καλύπτει καμμία από τις προδιαγραφές μιάς σύγχρονης οικιστικής περιοχής μέσα στον αστικό ιστό. Τα όσα αναφέρονται είναι αποσπασματικές ενέργειες, σαν την δήθεν αποκατάσταση του Πεδίου του Αρεως, κι, επομένως, ήσσονος σημασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ως μία από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισαν για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή