1/4/14

Περί δημοσκοπήσεων

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Γίνονται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο συχνά. Νέες δημοσκοπήσεις βγαίνουν στη δημοσιότητα, από διάφορες πηγές. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος πιστεύει ή όχι σε αυτές, βλέποντας τες δημιουργούνται διάφορες σκέψεις. Τις τελευταίες μέρες «έπεσα» πάνω σε δύο από αυτές. Δύο δημοσκοπήσεις που όμως, βλέποντας τα δεδομένα που παραθέτουν, παρουσιάζουν ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό.


Δημοσκόπηση πρώτη: Διενεργήθηκε από την εταιρία Alco και δημοσιεύτηκε από το «Πρώτο Θέμα». Σε αυτή, πρώτη στις ερχόμενες ευρωεκλογές φαίνεται να έρχεται η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 18,9%. Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,5% και τρίτο το «Ποτάμι» με 8,2%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,2%, ΚΚΕ με 6,8%, Ελιά με 4,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9% και Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 2,4%.

Δημοσκόπηση δεύτερη: Πραγματοποιήθηκε από το site μεγάλης επισκεψιμότητας Tromaktiko.blogspot.gr. Και ήταν ιντερνετική. Στην εκτίμηση ψήφου (σταθμισμένο δείγμα) τα κομματικά ποσοστά έχουν ως εξής: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,3%. Δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 21,4%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12,4%, το «Ποτάμι» με 11,1%, το ΚΚΕ με 6,8%, η Ελιά με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2,8%.

Δεν θα σταθώ στο τεχνικό κομμάτι. Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο γίνεται η κάθε δημοσκόπηση. Αυτό άλλωστε (υποτίθεται) το ξέρουν καλύτερα αυτοί που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις. Και η κάθε μια από αυτές διαφημίζεται ως «ακριβής» από τους δημιουργούς της.

Βλέποντας ωστόσο όλους αυτούς τους αριθμούς της κάθε μιας, προκύπτει το αυτονόητο συμπέρασμα: δεν γίνεται να είστε όλοι… ακριβείς βρε παιδιά. Με τα δεδομένα που παρουσιάζονται. Δεν γίνεται, δηλαδή, να είναι και πρώτη η Νέα Δημοκρατία και την ίδια ώρα σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο ίδιο χρονικό διάστημα να είναι… 5 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Και τα δύο μαζί, μάλλον είναι λίγο δύσκολο.

Παρόμοια εικόνα και σε δημοσκοπήσεις που αφορούν τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Για παράδειγμα, σε πολλές ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για τον Δήμο Αθηναίων, Ηλίας Κασιδιάρης, εμφανίζεται με σχετικά χαμηλά ποσοστά, αρκετά πίσω από την πρώτη δυάδα που θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε κάποιες άλλες δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται να «κονταροχτυπιέται» με τον πρώτο υποψήφιο για τον Δήμο, και ο ίδιος να είναι δεύτερος με σημαντικά ποσοστά. Και εδώ δεν γίνεται να «παίζουν» και τα δύο σενάρια. Ένα από τα δύο ισχύει, ή μπορεί και κανένα, αν γίνουμε ακόμα πιο δύσπιστοι.

Αν θέλουμε να μπούμε για λίγο ρε ρόλο… μέντιουμ, μπορούμε πάντως να βγάλομε κάποια συμπεράσματα, ακόμα και από αυτές τις «μπερδεμένες» δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τα σημάδια που δείχνει η κοινωνία. Στις ερχόμενες Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι (έστω και οριακά) πρώτος. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι δεύτερη με ποσοστά πιθανόν πάνω από το 15-20%. Η Χρυσή Αυγή διατηρεί μάλλον τα ποσοστά της, φτάνοντας κάπου στο 9%. Το «Ποτάμι» θα έχει ένα ποσοστό σίγουρα πάνω από 5-6%. Το ΚΚΕ επίσης στα ίδια ποσοστά περίπου. Ελιά και ΑΝ.ΕΛ. θα «παίζουν» γύρω από το 4-5%. Και η ΔΗΜΑΡ περίπου στο 3%.

Όλα αυτά μένει να τα δούμε στην πράξη, φυσικά. Μέχρι τότε τα σενάρια που θα ακούγονται θα είναι πολλά. Και η «πραγματικότητα» της κάθε δημοσκόπησης πιθανόν διαφορετική. Ώσπου να φτάσουμε στο βράδυ των εκλογών. Τότε που όλες αυτές οι εκτιμήσεις θα έχουν μικρή σημασία.


ΥΓ: Στο εξής θα τα λέμε και μέσω του επιχειρηματικού site Startup.gr. Όσοι πιστοί… προσέλθετε. Μπορείτε να μπαίνετε εδώ για να διαβάζετε τα άρθρα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου