12/4/14

Αυτοψία στο Ελληνικό (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες:
Γιάννης Μπελεγρίνης


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που σταμάτησε την λειτουργία του και την θέση των ένδοξων στιγμών του παρελθόντος έχουν πάρει  τα σκουπίδια, τα μισό κατεστραμμένα κτήρια, η σκουριασμένη περίφραξη και τα γκράφιτι.

Λίγο πριν το Ελληνικό αλλάξει σελίδα με την ιδιωτικοποίηση του, το First-magazine.gr μπήκε στο ιστορικό αεροδρόμιο, καταγράφοντας την σημερινή στενάχωρη εικόνα του. Λιγοστοί είναι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν εντός της (τεράστιας) έκτασης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο χώρο του Ελληνικού υπάρχουν, για μουσειακούς λόγους, παλαιά αεροσκάφη της Ολυμπιακής. Ακόμα και αυτά, βρίσκονται… παραπεταμένα, σε μια γωνιά, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και στην φθορά του χρόνου.

Το Ελληνικό με αριθμούς

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο οικόπεδο στην Ευρώπη. Η έκταση του φτάνει τα 6.200 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν δύο φορές όσο το Central Park της Νέας Υόρκης.  Ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο του 2001, οπότε και έκλεισε, αντικαθιστούμενο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μετά το κλείσιμό του, στο πρώην αεροδρόμιο -λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004- κατασκευάστηκαν, μεταξύ άλλων, γήπεδα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τους Αγώνες της Αθήνας. Πολλά από αυτά, παρουσιάζουν σήμερα επίσης εικόνα εγκατάλειψης. Επιπλέον, στον χώρο του Ελληνικού λειτουργεί τώρα το αμαξοστάσιο του Τραμ και του ΟΑΣΑ.

Η επόμενη μέρα

Επίσημη πρόταση για την απόκτηση και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, έχει καταθέσει η εταιρία Lamda Development, η οποία είναι μέλος του Ομίλου Λάτση. Η Lamda Development θα έχει ως «συμπαίκτες» την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, τον κινέζικο Όμιλο Fosun Group, καθώς και ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οι μπουλντόζες αναμένεται να μπουν στον χώρο σε περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το πλάνο της Lamda Development, η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα  7 δισ. ευρώ και θα έχει - μεταξύ άλλων - ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης. Μένει, βεβαίως, να δούμε αν όλα αυτά θα γίνουν πράξη και με ποιον τρόπο.

Ακολουθεί το πλούσιο φωτορεπορτάζ


































Το ρεπορτάζ έγινε για το First-magazine.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου