21/8/14

Μπουγελώματα και ιντερνετικο-σχολιαστές

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Νάτοι πάλι, εμφανίστηκαν. Αυτή την φορά, με αφορμή τα βίντεο που δείχνουν τα περίφημα μπουγελώματα διάφορων αναγνωρίσιμων προσώπων. Μιλώ για τους ιντερνετικο-σχολιαστές, στους οποίους αρκεί ένα τέτοιο βίντεο, για να… θυμηθούν τα παιδιά στην Αφρική, τους ανθρώπους σε εμπόλεμες χώρες και τους φτωχούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Και η παρέμβαση αυτών των «ευαίσθητων» (και συχνά πολύ εκνευρισμένων) σχολιαστών είναι καθοριστική, λύνοντας όλα τα προβλήματα: σχολιάζουν στο ίντερνετ.«Κοίτα να δεις, στην Αφρική δεν έχουν νερό να πιούν και οι άλλοι πετάνε το νερό με τους κουβάδες, για να μπουγελωθούν» σχολιάζουν πολλοί στα Social Media και στα διάφορα sites. Εκεί είναι που του λες, «ωραία, και τι κάνεις εσύ για τα παιδιά στην Αφρική;». Στις περισσότερες των περιπτώσεων, απάντηση φυσικά δεν υπάρχει. Γιατί όλοι όσοι βγάζουν… την επαναστατικότητα τους με τέτοιου είδους τρόπο, συνήθως η δράση τους σταματά στον ιντερνετικό σχολιασμό. Πάλι καλά βέβαια, γιατί ίσως αν δεν υπήρχαν… ερεθίσματα σαν το μπουγέλωμα, πιθανόν να μην θυμόντουσαν καν τα παιδιά της Αφρικής. Κάτι είναι και αυτό.

Για την ιστορία, το μπουγέλωμα διασήμων που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες (ή «Ice Bucket Challenge» που λένε και στο χωριό μου) είναι κομμάτι φιλανθρωπικής καμπάνιας , η οποία έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα ALS που επιχειρεί να βρει θεραπεία για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (περισσότερα εδώ). Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα, πως μέχρι στιγμής η εν λόγω καμπάνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια και συνεχίζει με ραγδαίους ρυθμούς. Στοιχεία που πιθανότατα δεν έχουν μπει καν στον κόπο να μάθουν οι επαναστάτες… του πληκτρολογίου. Γιατί, όπως λένε, «σίγα, τι οφέλη μπορεί να έχουν τα χαζο-αμερικανο-μπουγελώματα;».

Οι ίδιοι ιντερνετικο-σχολιαστές, εμφανίστηκαν και πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τον θάνατο του γνωστού ηθοποιού, Ρόμπιν Γουίλιαμς. «Καλά τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται στη Γάζα, στο Ιράκ και στη Συρία και εσείς ασχολείστε με τον θάνατο ενός ηθοποιού;» λέγανε με… alternative ύφος. Λες και αυτά τα γεγονότα έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους ή ότι το ενδιαφέρον για την μια περίπτωση, αναιρεί το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την άλλη. Αν τους ρωτήσεις κατά που πέφτει η Γάζα βέβαια, μπορεί να σου απαντήσουν και «στην Αυστραλία». Αλλά αυτά αποτελούν λεπτομέρειες. Η «λατρεία για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς» μας πείραξε.

Είναι μάλλον δύσκολο να καταλάβουν επίσης, ότι ο θάνατος ενός διάσημου ανθρώπου, προκαλεί (τώρα και πάντα) πολύ περισσότερα δημόσια σχόλια, από ότι αν συμβεί το ίδιο σε έναν μη αναγνωρίσιμο άνθρωπο. Όχι γιατί η ζωή του διάσημου προσώπου έχει μεγαλύτερη αξία. Αλλά γιατί, καλώς ή κακώς, είναι αναγνωρίσιμος.

Είναι σίγουρο, ότι οι ιντερνετικο-σχολιαστές αυτού του τύπου θα ξανά εμφανιστούν. Με την επόμενη αφορμή, όποια κι αν είναι αυτή. Μέχρι τότε, μήπως να πάμε για ένα μπουγέλωμα; Είναι για καλό σκοπό.

2 σχόλια:

  1. ως μία από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισαν για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή