18/10/14

Ο Σεφερλής είναι του διαβόλου!

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ένας εναλλακτικός τίτλος για το παρόν άρθρο θα ήταν: «Καλό εεε;». Σκέτο. Αυτό και μόνο, φαίνεται ότι… ερεθίζει αρκετούς. Τους ανάβουν τα λαμπάκια, πως το λένε. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι αμέτρητες κριτικές που έγιναν την εβδομάδα που διανύουμε, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, για τον Μάρκο Σεφερλή. Όχι, δεν είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μια πρωινή εκπομπή ξεκίνησε να κάνει.

Αυτή την εβδομάδα δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα η πολιτική επικαιρότητα. Ούτε τα οικονομικά. Ούτε ο ιός Έμπολα (αυτός σίγουρα θα μας νοιάξει αν μας χτυπήσει την πόρτα). Δεν πολύ ασχοληθήκαμε καν με την περιβόητη Αμφίπολη, ακόμα και αυτό προφανώς είναι πιο σημαντικό. Και «ποιοτικό», όπως αρέσει σε κάποιους.

Συζητώντας για «ποιοτικό», βάλαμε στόχο τον Σεφερλή. Διότι αυτός… δεν είναι «ποιοτικός». Όσα άρθρα διαβάσαμε αυτές τις μέρες για τον γνωστό ηθοποιό, δεν διαβάσαμε για όλα τα παραπάνω (σοβαρά) θέματα μαζί. Εντάξει, καθ’ υπερβολή το λέω, αλλά κι οι απόλυτοι αριθμοί δεν διαφέρουν και πάρα πολύ.

Φυσικά, δεν είναι κακό να μην σου αρέσει ο Μάρκος Σεφερλής. Άλλωστε, αυτό είναι θέμα γούστου. Όμως, το να βλέπουμε (ακόμα και σε λεγόμενα ειδησεογραφικά Μέσα Ενημέρωσης), σερί όλη την εβδομάδα, τόσα πολλά επικριτικά άρθρα για έναν ηθοποιό, μάλλον δείχνει ότι κάτι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα. Δηλαδή, πολλά πάνε στραβά, αλλά αυτή είναι μια ακόμα αφορμή που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Δεν ξέρω, μάλλον πείραξε κάποιους, ότι ο mister «καλό εεε» έκανε εντυπωσιακά νούμερα τηλεθέασης. Δεν το περίμεναν. Θα έπρεπε όμως. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κάθε χρόνο γεμίζει το (ιδιαίτερα μεγάλο σε χωρητικότητα) θέατρο Δελφινάριο. Sold out είναι σχεδόν πάντα και οι υπόλοιπες παραστάσεις του, σε οποιαδήποτε σκηνή κι αν πραγματοποιούνται. 

Μέχρι και το ότι ο Σεφερλής «κάνει υπερβολικά πολλά αστεία για πρωινή εκπομπή» διάβασα ως επιχείρημα, για να μας πείσει κάποιος αρθρογράφος το πόσο άστοχη είναι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για την εν λόγω εκπομπή. Μόνο… ότι «είναι του διαβόλου» δεν ακούσαμε. Λες και τόσα χρόνια, το πρωί στην Ελλάδα βλέπαμε στη τηλεόραση… ντοκιμαντέρ του National Geographic. Και τώρα ξαφνικά, το επίπεδο έπεσε τόσο πολύ που σοκαριστήκαμε.

Βεβαίως, αυτοί οι «ποιοτικοί σχολιαστές» δεν εμφανίστηκαν τώρα για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι οι ίδιοι (ή αντίστοιχοι τους) που κάποτε σνόμπαραν τις ταινίες του Στάθη Ψάλτη, του Θανάση Βέγγου ή του Σωτήρη Μουστάκα. Βλέπετε, οι ταινίες αυτές ήταν πολύ «ρηχές» για τα γούστα τους. Ήταν μάλιστα τόσο «ρηχές» που… δεν έπρεπε να τις βλέπει κανείς! Να μην προβάλλονται στο σινεμά. Να μην τις δείχνει η τηλεόραση. Να μην γυρίζονται καν. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς τους «ποιοτικούς σχολιαστές» μπορεί να έχουν αλλάξει γνώμη. Κάτι είναι και αυτό, θα μου πείτε.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι όσο ο Σεφερλής συνεχίζει να κάνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης, τα επικριτικά σχόλια από τους ίδιους θα συνεχίζονται. Μέσα σε όλα αυτά, έγινε πολύ συζήτηση κι από κάποιους δημοσιογράφους, για το αν μπορεί ένας ηθοποιός να πάρει μια συνέντευξη (ακόμα κι αν αυτή είναι σε πρωινάδικο). Διάβασα ένα, κατά την γνώμη μου, εύστοχο άρθρο της Λίλας Σταμπούλογλου, στο Protagon.gr. Παραθέτω αυτούσιο ένα απόσπασμα του και κλείνω με αυτό: «Σε ό,τι αφορά την ένσταση για το αν ένας ηθοποιός μπορεί να πάρει συνέντευξη, βρίσκω πολύ αστείο να θεωρούμε ότι μπορούν να το κάνουν η Κορομηλά, η Μενεγάκη, η Σκορδά και όχι ο Σεφερλής. Και μιλάμε φυσικά για συνεντεύξεις τύπου: πού θα εμφανίζεσαι φέτος Παντελή Παντελίδη; Ή στο πιο σοφιστικέ: Τι είναι ο έρωτας για σένα Γιάννη Πάριε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου